«
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji
  3. Ah Şu Depresyon

Ah Şu Depresyon

depresyon

Depresyon denildiği zaman akla gelen negatif duyguların, olumsuz düşüncelerin ve sürekli kaygıların uzun bir süre hayatımızda bizimle olmasıdır. Her insan zaman zaman kendini böyle hissederken bulabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta; bunların hayatımızda kalma süreleridir. Uzun süre bu kaygıları, olumsuz düşünceleri ve duyguları yaşıyorsak işte bu noktada belki de bir yardım alma zamanımız gelmiştir.

Depresyon tanısı konulurken; iki haftayı geçmiş aşırı uyuma isteği veya uykusuzluk, iştahsızlık, isteksizlik, karamsarlık ve konsantrasyon bozuklukları belirtilerine dikkat edilir. Bazı vakalar biyoljik ve mevsimsel özellikler gösterir. Bu vakalarda herhangi bir stres etkeni bulunamaz ve seyri ağır şekilde olur. İlaç tedavisinde en çok faydayı gören bu vakalardır.

Kişiyi depresyona iten sebebin bulunması gerekir. Bu sebep mutsuz giden bir evlilik, iş hayatının sizde yarattığı stres, başaramama korkusu ve öfkenizi ifade edememe gibi bir sürü neden olabilir. Uzmanlar depresyonun biliçaltında öfkemizi baskılamak için kullanılan bir savunma olduğu konusunda hemfikirler. Bu sebeple asıl baş edilecek şey aslında depresyondan çok yaşamımıza yön veren duygularımızdır.

Depresyon tanısı konulmuş bir hastanın sadece doktorunun verdiği ilaçları içerek iyileşme sağlaması yetersiz kalır. Tedavi sırasında ilaç ve psikoterapi birlikte kullanılarak iyileşme için adım atılmalıdır. Doğru doktor seçimi yapılmasının önemi büyüktür. Bu süreç birlikte ilerlenecek bir süreçtir. Bu nedenle ilaç tedavisi ile birlikte duygu ve düşüncelerinizin analiz edilmesi ve potansiyel yaşam analizin yapılması gerekir. Sizi rahatsız eden ifade eksikliği veya öfke kontrolü ve yaşanmış travmalar olabilir bunların doğru bir şekilde analiz edilerek bulunması ve o şekilde tedaviye başlanması gerekir. Depresyondaki her vakaya aynı gözle bakmak doğru bir yaklaşım olmaz. Bilişsel, analitik, Gestalt ve benzeri yöntemler psikoterapide kullanılanılır. Depresyon sırasında kişiyi depresyona iten ve hassas hale gelmesine neden olan drurumlar tespit edilir. Bilinçaltı temizlemek önemlidir.

Depresyonu kontrol altına almak için yapılması gerekenler;

  •  Yapılan en büyük hata mükemmelliği aramaktır. Hiçbirimiz mükemmel değiliz , olmak zorunda da değiliz. Sıradan olma ve hata yapma hakkımız olduğunu fark etmekte fayda vardır.
  • Geçmişe takılıp kalmamalı, an odaklı yaşamaya başlamalıyız. Çıkış yolu sağlayan bir yöntemdir. Geçmişi sürekli irdelemek kişini kendisini mutsuz ve çaresiz hissetmesine neden olur.
  • Kendinizle barış halinde olun. Yargılamak yerine kendinizi kucaklayın. Sizi siz yapan zayıf ve güçlü tüm taraflarınızı sevin.
  • İçimizde tuttuğumuz her öfke depresyon için iyi bir kazançtır. Bu sebeple öfke kontrolü ve yöntemi konusunda bilgi sahibi olmayı deneyin.
  • Depresyona yol açan diğer bir faktör; kişinin demir, selenium, omega 3, magnezyum, çinko, B6-12 vitaminleri ,tirozin, vitamin ve maddeleri bakımından eksikliğinin olmasıdır. Bu maddeleri doktor kontrolünde kullanmak, kendinizi daha iyi hissetmenize ve depresyondan çıkmanıza yardımcı olur.
  • İstek çok önemlidir. Tıkandığımız noktalarda beklemek yerine farklı bakış açılarına yönelmek önemlidir. Her konuda kişi istekli olmalı. İstekli ve hevesli olmak kişinin olumsuzluğa, kendini değersiz hissetmesine ve karamsarlığa düşmesine engel olup, geleceğe umutla bakmanızı sağlar.
  • Spor hayatın vazgeçilmezi ve her derde devadır. Günde 30 dakika ve üstü düzenli yapılan sporun depresyon oranını düşürdüğü yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Spora mutlaka zaman ayırmaya özen gösterin.
Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *