Geçmişten günümüze kadar değerini kaybetmeyen gelen mucizevi baharatlardan tarçın; tadının güzelliği kadar mükemmel kokusuyla koklayanların başını döndürüyor. Yemeklere tat veren tarçının faydaları oldukça fazla. Gelin hep birlikte tarçının faydalarına göz atalım;
- Gıdalarda meydana gelen bakteri üretimini engelleyerek raf ömrünün uzamasını sağlar.
- Tarçının kendisi kadar yağıda çok faydalı. Doğal mikrop önleme ve temizleme özelliğine sahip tarçın yağının bu özelliği test edilerek kanıtlanmıştır.
- Mantar ve bakteri hastalıklarının yayılmasını engeller.
- Tarçının en bilinen özelliği kan şekeri ile olan bağıdır. Özellikle diyabet hastalarının çoğunun bildiği ve yemeklerinde, yedikleri tatlılarda bolca kullandıkları tarçın kan şekerini düşürmede en önemli yardımcı olarak biliniyor. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, 40 gün boyunca her gün 1-6 gram arası tarçın tüketenlerin kan şekeri seviyeleri %24 düşmüş, aynı zamanda kolesterol seviyeleri de %18 düşme sağlanmıştır. Kötü kolestrolü düşürmek için her gün yarım çay kaşığı tarçın tüketmek oldukça faydalı.
- Lif bakımından zengin olan tarçın, tüketildiği taktirde tok hissetmenize yarayarak gereğinden fazla yemek yemenizi önler.
- Yapılan araştırmalarda hafızanın güçlendirilmesine fazlasıyla etkisi olduğu kanıtlandı.
- Kan dolaşımını arttırır.
- Tarçın çayı, huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir.
- Kuru öksürük ve boğaz ağrısı rahatsızlıklarında kullanılır.
Tarçın kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; hep denildiği gibi ‘azı karar fazlası zarar’ durumudur. Özellikle yüksek kan şekeri ilacı alan kişiler aşırı tüketimden kaçınmalıdırlar. Çünkü; ilacın etkisini arttıran tarçın, kan şekerinin normal değerlerinin altına düşmesine neden olabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri seviyesini etkilediği ve şekerin dengelenmesini zorlaştırdığı için cerrahi operasyondan 2 hafta önce tarçın tüketimini bırakmak gerekiyor.
Bir Cevap Yaz