«
  1. Anasayfa
  2. Bülten
  3. Kaygı ve Panik Virüsten Daha Tehlikeli

Kaygı ve Panik Virüsten Daha Tehlikeli

corona virüs kaygısı

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve son bir hafta içerisinde ülkemizde de görülen Corona Virüs yayılmaya devam ederken bilgi kirliliği ve belirsizlikler de insanların kaygı yaşamasına yol açıyor. Yaşanan sağlık krizine karşı alınan önlemler her geçen gün artarken, Corona virüs tek gündemimiz olmaya maalesef devam ediyor. İnsan hayatını tehdit eden her olayın kişide korku, kaygı ve paniğe sebep olabileceğini belirten Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Uğurlu Koçer, “Bu süreç içerisinde istemeden sosyal hayatınız ve aynı zamanda aile yaşantınızla ilgili de bir takım kaygılar yaşayabilirsiniz. Fakat panik ve kaygı virüsten çok daha tehlikedir” dedi.

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin Kaygılarımızı Kontrol Etmeliyiz

Dünya genelinde görülen yeni tip Koronavirüs (Covid-19) gündem olmaya devam ederken, beraberinde kaygıları da getiriyor. Özellikle sağlık personelleri hastalarla temas etme ihtimallerinin yüksek olması sebebiyle sadece kendisi için değil etrafındaki sevdikleri kişiler içinde büyük risk taşıyor. Yaşanılan bu süreçte çalışanlar, bir yandan sorumluluklarını yerine getirirken, diğer yandan da sosyal hayat ve aile yaşantıları ile ilgili çok ciddi kaygılar yaşıyorlar.

Kaygı ve Panik Bulaşıcıdır!

İnsanların yaşanılan bu gibi olağan üstü durumlarda değişik tepkilerde verdiğini belirten Bayındır Levent Tıp Merkezi ve Bayındır İçerenköy Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Uğurlu Koçer, “Her insan stresli durumlara kişisel özellikleri, içinde bulunduğu şartlar ve travmatik deneyimleri dahilinde farklı tepkiler verebilir. Yaşanılan belirsizlik durumu herkes için çok ciddi bir problem. Öncelikle kontrol edebileceğimiz noktalardaki önlemleri tam anlamıyla aldığımıza emin olmalıyız. Unutmamamız gereken en ama en önemli şey ise kaygı ve paniğin Corona virüsten çok daha bulaşıcı olduğu gerçeğidir” dedi.

Birbirinizi Olumsuz Etkilemeyin!

Yaşanılan bilgi kirliliğinin insanları çok daha fazla kaygılandırdığını belirten Uzm. Dr. Esra Uğurlu Koçer, yaşanılan süreçle ilgili bir takım tavsiyelerde bulundu:“Okuduklarımızı veya duyduklarımızı yok sayamadığımızı göz önünde bulundurarak, gerçek ve sağlıklı bilgi paylaşımı yapmaya özen göstermemiz bu zorlu süreçte hayatımızı biraz da olsun kolaylaştırabilir. Birbirimizi olumsuz etkileyerek motivasyonumuzu düşürmek ve buna bağlı olarak da umudumuzu kaybetmek her zaman çok kolay olmuştur. Ama özellikle şu zor süreçte bağışıklık sistemimizi daha güçlü tutabilmek için kaygımızı doğru şekilde kontrol etmeyi başarmalıyız. Corona Virüs ile mücadele ederken aslında diğer yandan kaygılarımız ile de mücadele etmek zorunda olduğumuzu hatırlamak ve bu doğrultuda hareket etmekte fayda var.” dedi