«
  1. Anasayfa
  2. Yemek Tarifleri
  3. Evde Kolay Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde Kolay Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

ekşi mayalı ekmek tarifi

Hayatımızın son 9 ayında var olan Corona Virüs ile birlikte evlere kapandığımız pandemi şartlarında kendi ekmeğimizi de kendimiz yapmaya başladık. Evde ekşi mayalı ekmek yapmanın bir kere tadına vardınız mı bir daha bundan asla vazgeçemeyeceğinizi önceden söylemekte fayda var. Hele bir de evde pişen ekmeğin buram buram kokusu yok mu?

Evet gerçek ekmeğin kokusundan bahsediyoruz. Çünkü ekmeğe o kokuyu veren kesinlikle ekşi maya. Aslında son zamanların trendi haline gelen ekşi mayalı ekmeklerin tarihi çok ama çok eski yıllara dayanıyor. Siz yeni moda olduğuna kanmayın, ekşi maya 5000 yıldan beri sofralarımızda yerini alıyor.

Özellikle sağlıklı beslenmenin daha çok dile getirilir olduğu bu son günlerde ekşi mayalı ekmek çeşitleri de marketlerde yerini almaya başladı. Hem ekşi mayalı ekmek faydaları ile hem de lezzeti ile soframızın baş tacı.

Evde Ekşi Maya Yapımında Gerekli Olan Malzemeler

Ekşi maya yaparken en önemli malzemenizin sabır olduğunu en baştan söyleyelim. Sabırı kenara koyduysanız geriye malzeme olarak yalnızca un ve suya ihtiyacınız olacak. Ancak kaliteli bir ekşi maya için mutlaka nohut ya da üzüm gerekir. Kabuklu bir avuç üzüm, kaliteli un, sterilize bir cam kavanoz ve içme suyu. Sadece bu dört temel malzeme ekşi maya yapmak için yeterli olacaktır. Unun çeşidi ise önemli değildir. İster çavdar veya buğday isterseniz de herhangi bir un çeşidi kullanabilirsiniz.

Ekşi Mayanın Yapımı

Evet malzemeler hazır olduğuna göre hemen ekşi maya hazırlama işlemine geçebiliriz.

  • Bir avuç kabuklu üzümü küçük parçalar halinde doğrayın ve cam kavanoza koyun.
  • 1 su bardağı suyu ve 1 su bardağı unu kavanoza ilave edin. Temiz ve kuru olduğundan emin olduğunuz bir bezle kavanozu sarın ve sıcak bir ortamda 1 gün kadar bekletin.
  • Fermantasyonun başlaması için bazen bir gün yeterli olsa bile bu işlem 4 veya 5 gün kadar da sürebileceği için sabredin.
  • Kavanozda bekleyen karışımınızın üzerinde minik baloncuklar eğer oluşursa, bu mayanızın yaşadığı anlamına gelmektedir.
  • Önceden dilimlediğiniz üzümleri bir kaşık yardımı ile çıkarın.
  • Ekşi mayanızın yarısını başka bir tabağa alın ve kalan mayaya biraz un ve su ilave edip, beslemeye devam edin.

Ekşi Mayanın Hazır Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Ekşi mayanın hazır olup olmadığını anlamak son derece basittir. Eğer mayanızı suya koyduğunuz zaman dibe çöküyorsa, mayanızı biraz daha bekletmelisiniz. Su üzerinde yüzdüğünde ise mayanız artık hazırdır ve kullanabilirsiniz.