«
  1. Anasayfa
  2. Anne Çocuk
  3. Hamilelikte Sigara İçenlerin Dikkatine

Hamilelikte Sigara İçenlerin Dikkatine

hamilelikte sigaranın zararları

Sigaraya bağımlı olan kadınların ne yazık ki %50  ile %70’i hamilelikleri sırasında da sigara kullanımını sürdürmektedir. Bu da hamilelikte sigara tüketiminin ciddi bir problem olduğunun kanıtıdır.

Bu sebeple hamilelik boyunca sigara tüketiminin bebek üzerinde oluşturduğu en önemli 10 zararlı etkiyi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarına sorarak sizler için bu yazımızda kaleme aldık.

Hamilelikte sigara içmenin bebek üzerindeki 10 zararlı etkisi:

  1. Erken doğum riski: Hamilelikte sigara içmek doğumun erken olmasına sebep olabilir. Normalde gebelik süresi 38 ile 40 hafta olarak kabul edilir ancak sigara içen anne adaylarında doğum 38 haftadan çok daha önce gerçekleşebilmektedir.
  2. İntrauterin gelişme geriliği: Sigaranın bebeğe giden kanda bulunan besin maddelerinde ve oksijende azalmaya yol açarak, anne karnında ki gelişiminin geri kalmasına sebep olmasıdır.
  3. Erken membran rüptürü: Doğum sırasında açılması beklenen su kesesinin gereken zamandan daha önce açılması ve buna bağlı olarak da bebeğin gelişiminin tam olarak tamamlanmadan doğum yoluna girmesidir.
  4. İntrauerin exitus: Hamileyken sigara tüketimi bebeğin anne rahmindeyken ani ölümüne neden olabilir. Bu duruma tıp dilinde “İntrauerin exitus” denilmektedir.

  1. Hipertansiyon: Nikotinin damar daraltıcı ve büzücü etkisiyle gebelikteki tansiyon yükselmesi sorununa “Hipertansiyon” denilmektedir. Bu durumda bebeğin anne karnında beslenmesi konusunda olumsuz etkiler meydana gelir.
  2. Preaklampsi: Vücutta aşırı ödem, tansiyon yükselmesi, görme bulanıklığı ve idrarda protein çıkması gibi gelişen gebelik zehirlenmesi tablosuna “Preaklampsi” denilir. Bu durum hem anne hem de bebek için oldukça risklidir.
  3. Respiratuar Distres sendromu: Doğum sonrasında bebeğin solunum ile ilgili sıkıntı yaşaması durumudur. Prematüre olarak adlandırdığımız erken doğum vakalarında bebeklerin akciğerlerinin gelişmemesi sonucu ölümcül olabilen solunum probleminin sigara içilen gebeliklerde çok daha sık olduğu gözlemlenmektedir.
  4. Dekolman Plasenta: Plasentanın erken ayrılması sorununa “Dekolman Plasenta” denir. Normal şartlarda doğum sırasında bebeğin doğumunun ardından plasenta ayrılır. Dekolman plasentada vakasında ise bebek annenin rahmindeyken plasenta zamansız olarak ayrılır ve tehlikeli boyutlarda kanama meydana gelir. Oldukça tehlikeli bir durumdur.
  5. Süt miktarının azalması: Hamilelikte sigara içen annelerin lohusalık döneminde süt miktarlarında azalma gözlemlenmektedir.
  6. Sütteki vitamin değerlerinin azalması: Yine lohusalık döneminde sütün besleyici etkisinin ve C vitamini seviyesinin azalmasına neden olmaktadır.
Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *