Erken teşhis edilmemesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilen Apandisit belirtileri arasında en belirgin ve en önemli olanı karın ağrısıdır. Karın ağrısının başka hastalıklarla karıştırılması, bazen istenmeyen sonuçların yaşanmasına sebep olabiliyor.
Apandisit belirtileri nelerdir?
- Apandisit ağrısı ilk olarak yavaş yavaş göbek çevresinde başlar.
- İlk saatlerde ağrının tam olarak neye benzediğini tarif etmek zordur.
- Başlangıçta künt vasıfta belli belirsiz bir ağrı şeklinde kendisini hissettirir.
- Bir süre sonra ağrı yer değiştirmeye başlar.
- Göbek çevresinden göç ederek karın sağ alt tarafa yerleşmeye başlar.
- Gülmekle, hareketle, öksürmekle ve sarsılmakla ağrı daha fazla artar.
- En son aşamada da hiç ara vermeyen, sürekli ve sabit bir ağrı halini alır.
- Hastaların %90’ından fazlasında iştahsızlık belirtisi görülür. Hastalar aç olsa bile en çok sevdikleri yemekleri dahi yiyemezler.
- Genellikle ağrı başladıktan saatler sonra bulantı ve bazen de kusma olabilir.
Apandisit ağrısı; çocuklarda, yaşlılarda ve şeker hastalarında burada tarif edilmekte olan tipik biçimden daha değişik olabilir.
Doktora başvurmakta geciken hastaların bazılarında apandisit patlaması olabilir. Bu durumda ağrı bir süreliğine geçer ve rahatlama hissi belilir. Ancak daha sonra ağrı ateşle beraber tekrardan geri döner.
Apandisit muayenesinde; karın sağ alt kısmı hafif bir şekilde bastırıldığında hassasiyetle birlikte şiddetli bir ağrı oluşur. Bu alana yaklaşık 5 saniye kadar derince bastırıldıktan sonra el birden geri çekilirse karnın içerisinde elketrik çarpıyormuş gibi şiddetli ve keskin bir ağrı hissedilir. Rebaund adı verilen bu ağrı bazen hastayı yattığı yerden zıplatabilecek kadar şiddetli olabilir. Karın sağ alt kadranında meydana gelen bu bulgunun varlığı apandisit teşhisi için son derece önemlidir.
Bir Cevap Yaz