Hamile bayanlar için pilatesin önemi çok büyüktür. Özellikle hamilelik boyunca kadınlarda meydana gelen hormonal, fiziksel ve mental değişikliklere uyum sağlanması açısından pilatesin yardımı oldukça fazladır. Yapılan egzersizlerin basit ve temel olması gerekir. Hamile kadınların vücudunda fizyolojik bir takım değişiklikler meydana gelir. Kişinin özel durumuna ve gelişimine göre uyum sağlayan pilatesi hamileler özellikle tercih etmektedir.
Pilates’e başlama zamanı hamilelik öncesi olmalıdır. Hamilelikte pilatesin amacı esnemenin yanı sıra dengeye yönelik olmalıdır. Hamilelik boyunca salgılanan relaksin hormonları kaslarda ve eklemlerde gevşemeye neden olur. Bu nedenle pilates egzersizlerinin dengeye ve güçlendirmeye yönelik olması önemlidir. Pilates, hamilelerin psikolojik bakımdan kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda egzersizler sayesinde hamile bayanlar aşırı kilo almaktan da kurtulurlar. Vücudun daha kolay ve daha rahat bir doğum yapmasına olanak sağlayan pilates ile hamilelik sonrasında ki dönemi de daha rahat geçirebilirsiniz. Egzersizlere hoca denetiminde 6 ay boyunca devam edilebilir. Doğum sonrasında ise, egzersizlere 4 ile 6 hafta sonrasında başlamak doğru olacaktır. Egzersizler doğum sonrasında da aynı şekilde faydalı olur.
Pek çok kadının pilatesi seçme sebebi hamilelik boyunca ve sonrasında vücutta meydana gelen bozuklukları düzeltmek ve vücut görünümünü toparlamaktır. Hamilelikte pilatesin etkili olmasının nedeni; bütünüyle karın ve çevresindeki adale gruplarını çalıştırmasıdır. Daha rahat bir hamilelik ve doğum için sırt, karın ve pelvis bölgesinin güçlü olması gerekir. Dış ve iç bacağın güçlendirilmesi pelvise daha fazla ve iyi destek verebilmesi açısından hamilelikte plates önemlidir. Hamilelik boyunca egzersiz süreleri yaklaşık 30 dakika ve haftada 3 ya da 4 gün şeklinde olmalıdır. Egzersizleri yaparken mutlaka gerekli olan dinlenme araları verilmeli ve egzersiz sırasında kalp atışı 140 bp/dk’yı geçmemelidir.
Hamilelikte plates egzersizlerinde özellikle kaçınılması gereken bazı hareketler vardır. Bunlardan bazıları ise şu şekilde;
- Sırt üstü yapılan hareketlerde dikkatli olunmalı ve egzersizler yan yatarak yapılmamalıdır.
- Havanın sıcak olduğu zamanlarda egzersiz yapılmaması gerekir.
- Aynı zamanda havanın sıcak olduğu zamanlarda kesinlikle bol sıvı tüketilmelidir.
- Dinlenme ve ısınma periyotlarının gerekli ve yeterli derece olması gerekmektedir.
- Balistik ve aşırı gerdirmelerinden kaçınılması gerekir.