«
  1. Anasayfa
  2. Anne Çocuk
  3. İyi Bir Ebeveyin Olmanın Kuralları

İyi Bir Ebeveyin Olmanın Kuralları

mutlu aile

Ebeveyin olmak her şeyden evvel çok büyük bir sorumluluktur. Anne ve baba bu sürecin hayatlarının sonuna kadar devam edeceğinin ve keyifli bir hayatın başlangıcı olacağının bilincinde olmalıdırlar.

Zaman ayırın

Bir çocuğun annesi ve babasından beklediği en büyük ihtiyaç ona ayıracağınız zaman ve ilgidir. Kısa da olsa çocuğunuza ayıracağınız kaliteli zaman tartışmasız çok değerlidir. Ancak buna ilave olarak günlük yaşamınızın rutinlerine çocuğunuzu da dahil ederek daha da hoş paylaşımlar yaşamalısınız. Örneğin bulaşıkları birlikte yerleştirin, yemeği yaparken size yardım etmesine izin verin, çamaşırları makinaya birlikte atın, temizliği beraber yapın, alışverişe birlikte çıkın ve onun fikirlerine önem verin, komşu veya akraba ziyaretlerine beraber katılın, öğünleri özellikle akşam yemeklerini bütün aile beraber yemeği alışkanlık haline getirin. Böylelikle hem beraber keyifli paylaşımlar edinmiş, hem kendi işlerinizi yerine getirmiş hem de çocuğunuzun sorumluluk almasını keyifli şekilde sağlamış olacaksınız.

Mükemmel olmak zorunda değilsiniz

Anne ve baba olarak yapabileceklerinizin en iyisini gerçekleştirmeye tabiki gayret edin. Fakat zaman zaman sizlerin de hatalar yapabileceğini ve kusurlarınız olabileceğini kabul edin. Çocuğunuzun kusursuz bir anne ve babaya nazaran, onu koşulsuz çok seven, koruyan ve herşeyiyle kabul eden bir anne ve babaya ihtiyacı vardır. Ayrıca hepimiz insanız ve yaptığımız doğrular gibi hatalarımızın da olması çok normaldir. Başrol siz olduğunuzda da hataları hoş görebilmeyi öğrenin. Hatta bu hataların sizler için birer ders alma fırsatı olacağını ve çocuğunuza aktarabileceğiniz paha biçilemez bir yaşam dersi olacağını düşünün.

Söyledikleriniz ile yaptıklarınız tutarlı olsun

Hepimizin bildiği bir tabirdir “söz uçar, yazı kalır”. Konu çocuklar olunca ise yazının yerini davranışlar alıyor. Sözler bazen uçabiliyor fakat davranışlarınız her zaman kalıyor. Çocuğunuz için en etkili mesaj yolunuz hal ve tavırlarınız olacaktır. Örneğin çocuğunuzun dürüst, kibar ve şefkatli bir birey olmasını istiyor iseniz, öncelikle siz kibar ve dürüst olun. Unutmayın çocuğunuz için en önemli rol modeli her zaman siz olacaksınız.

çocuğunuz

Çocuğunuza söz hakkı verin ve onu dinleyin

Konunuz her ne olursa olsun her zaman çocuğunuza söz verin ve onun söylediklerine önem verdiğinizi hissettirin. Siz onu ne kadar dikkatlice dinlerseniz o da sizinle o kadar çok şey paylaşır. Konuşmanıza başlamadan önce çocuğunuzu dinleyin. Böylelikle hem fikirlerini ve yaşadıklarını sizinle paylaşabilme alışkanlığını sağlayın hem de çocuğunuzun sizinle olmadığı zamanlarda neler yaptığından haberdar olun.

Özgüven aşılayın

Çocuğunuz, mantık çerçevesinde ve tabiki yaşına uygun olma kaydıyla, kendi seçimlerini ve kararlarını kendi verebilme olanağı bulursa sağlam bir özgüven duygusuna sahip olur. Örneğin hatalı bir davranış yaptığını düşündüğünüz takdirde ona iki doğru seçenek sunun ve tercihi yine kendisinin yapmasını isteyin. Yapacağınız küçük oyunlar annelik ve babalıkta makul görülür.

Gerektiğinde ceza vermeyi bilmelisiniz

Verilecek en etkin ceza zamanında ve çocuğunuzun neyi onaylamadığınızı anladığı cezadır. Nasıl doğru davranışlarını takdir ediyorsanız ki etmelisiniz, hatalı davranışlarında da ceza alacağını bilmelidir. Verdiğiniz cezanın çocuğunuzun canını acıtmak veya onu üzmek için olmadığını, yaptığı hatayı farkedip anlamasında yardımcı olmak için verdiğinizi anlatın. Çok açık ve net bir şekilde çocuğunuzla yaptığı hatalı davranışla yüzleşin ve bir daha yaptığı takdirde yine aynı cezayı alacağını hatırlatın.

Çocuğunuzun tüm sorularına güvenilir bir cevap verin

Size bir soru sorduğu zaman ki bu ne kadar sık olursa olsun, çocuğunuza açıklayıcı bir cevap verin. Unutmayın siz de o yaşlardayken çok meraklıydınız. Çok fazla bilgi ve ayrıntı vermek; koca bir bidon suyu küçük bir bardağa doldurmaya benzeyebilir. Bu da kaynakların boşa harcanmasına ve karşınızdaki alıcının çabuk yorulmasına neden olabilir. Bu yüzden genellikle vereceğiniz cevapların çocuğunuzun gelişim düzeyine ve yaşına uygun, net, kısa ve doğru bilgiler olmasına özen gösterin.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *