«
  1. Anasayfa
  2. Hande Güler
  3. Uzmanımız Avukat Hande Güler’den “Nafaka ve Türleri”

Uzmanımız Avukat Hande Güler’den “Nafaka ve Türleri”

hande güler

Sevgili Okuyucular, bu yazımızda Nafaka konusunu ele alacağız. Nafaka, aile kurumunda bazı ahlaki değerler sebebiyle bireylerden birinin yoksulluğa düşmesi durumunda diğer bireylerin ona yardımcı olmasını sağlamak amacıyla getirilmiş bir kavramdır. Ancak bu kavramın söz konusu olabilmesi için bazı şartlar söz konusudur. Boşanma sebebiyle, bir Tarafın diğer Taraftan talep edebileceği nafaka türleri 3 başlık altında ifade edilmektedir. Buna göre;

  • İştirak nafakası, çocuklar için ödenen nafakadır. İştirak nafakasında tarafların kusuru aranmaz, velayet kendisinde olan anne veya baba diğer taraftan iştirak nafakası talebinde bulunabilir. Ancak hâkim iştirak nafakasına hükmederken taleple bağlı değildir. Bu sebeple, bir talep olmasa dahi velayet kendisine bırakılmayan eşin, müşterek çocuğun geçim ve eğitim masraflarına ne şekilde katkı sağlayacağına karar verir.

İştirak nafakası, velayet hakkındaki kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren başlar ve kural olarak çocuk ergin oluncaya kadar devam eder

  • Yoksulluk nafakası, boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olan eşe ödenen nafakadır. Yoksulluk nafakası konusunda karı-koca bakımından bir ayrım gözetilmemiştir. Kıstas olarak tarafların ekonomik durumu ve tedbir nafakasından farklı olarak kusur oranı kabul edilmiştir. Kusursuz ya da diğer eşe göre daha az kusurlu olan tarafa hükmedilir. Taraflar eşit kusurlu ise yoksulluk nafakasına hükmedilmemektedir. Buna karşılık her iki taraf da kusursuz ise, nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaksızın boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olan eş lehine nafakaya hükmedilebilir.

Yoksulluk nafakası, boşanma hükmünün kesinleşme tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Boşanma davasından sonra da yoksulluk nafakası talep etmek mümkündür fakat boşanmanın kesinleşme tarihinden itibaren 1 sene içerisinde talep edilmezse zamanaşımına uğrar. Yoksulluk nafakası, bu şekilde ayrı bir davada istenirse nispi harca tabidir.

  • Tedbir nafakası, boşanma gerçekleşene ve kesinleşene kadar bağlanan nafakadır. Boşanma davasıaçıldığında maddi durumu kötü olanın mağduriyetini önlemeyi amaçlayan nafaka türü olan Tedbir Nafakası, ülkemiz şartları düşünüldüğünde özellikle kadınlar için önemlidir. İki şekilde talep edilebilir. Boşanma davası açmadan, ayrı yaşamaya hakkı olan eş diğer eşten hem kendisi hem de varsa çocukları için tedbir nafakası talebinde bulunabilir.

Bunların dışında hukukumuzda var olan diğer bir nafaka türü, Yardım Nafakası’dır. Bu nafaka türünde, nafaka yükümlüleri kan hısımlarından üstsoy, altsoy ve kardeşlerdir. Üstsoy ve altsoyun birbirine nafaka vermekle yükümlü olmaları için soy bağının mutlaka evlilik içi olması gerekmemektedir. Nafaka isteyebilmek için öncelikle nafaka alacaklısın yoksulluğa düşecek olması gerekir. Üstsoy ve altsoy hısımları arasında nafakaya hükmedebilmek için nafaka yükümlüsünün mali gücünün olması gerekli ve yeterlidir. Nafaka yükümlüsünün kardeş olması durumunda ise kardeşin refah içinde olması gerekmektedir.

Nafaka ve sair Aile Hukuku ile ilgili her türlü dava ve danışmanlık talepleriniz için hande@handeguler.av.tr mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.

Sevgiler,

hande güler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *