«
  1. Anasayfa
  2. Anne Çocuk
  3. Nedir Bu 2 Yaş Sendromu?

Nedir Bu 2 Yaş Sendromu?

2 yaş sendromu

Yaşamın her dönemi değerlidir ancak ilk çocukluk döneminin ayrı bir önemi vardır. Bu dönem yaşamın diğer dönemlerine öncülük eder. Her zaman konusu geçen çok sık duyduğumuz fizyolojik, psikolojik ve metabolik hastalıkların temelinde yatan sorunlar çocukluk döneminde yaşanan çevresel ve genetik faktörlerin etkisi olabilir.

Ebeveyn olarak görevimiz; eğitimli, sağlıklı, kendi ayakları üzerinde rahatça durabilen ve kendiyle barışık mutlu bireyler yetiştirmek olmalıdır. Nasıl bizim görevlerimiz varsa çocuklarımızın da gelişimsel bazı görevleri vardır. Çocukların gelişimsel görevlerini başarıyla yerine getirmeleri için yaşlarına uygun davranışları sergileyebilmeleri gerekir. Bu görevleri başarıyla ve istenilen düzeyde tamamlamaları için yetişkinlerin yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu desteğin doğru, yeterli ve zamanında sağlanması için çocuğun yaşına bağlı olarak gelişim özelliklerinin doğru ve iyi şekilde bilinmesi önemlidir.

Ebeveyn olarak sorumluluk, çocuk sahibi olma isteğiyle başlıyor. Sorumluluk bilgiyi, sabrı, hoş görüyü, sahiplenmeyi ve özveriyi kapsadığından ebevynlerin kendilerini hazır hissetmeleri gerekir. Ebeveynler sıklıkla 2 yaş sendromunun yaşandığı bu dönemde baş etmekte zorlandıkları davranışlarla karşılaşabilirler.

2 yaş sendromu

Çocukların gelişim sürecinde gelişim alanlarına ve yaşlarına göre sergiledikleri davranışların yetişkinler tarafından nasıl algılandığı önemlidir. 2 yaşında olan bir çocuğun sergilediği hırçın tavırları ve her söylenene hayır cevabını vererek inatlaşmasını isyan olarak görmek yerine bu yaşın ve bu dönemin özelliği olarak görmek doğru olacaktır. 2 yaş sendromu olarak bilinen bu davranışların temelinde ‘ben yapabilirim’, ‘ben de varım’, ‘bağımsızlaşmak istiyorum’ isyanları vardır. 2 yaşındaki bir çocuğun duygularını ve düşüncelerini ifade edecek dil gelişimi yoktur. Bu sebeple isteklerini rahatça dile getiremedikleri için öfkelenirler. Aynı zamanda öfkelerini kontrol edebilecek duygusal olgunlukları yoktur. Yapmak istediklerini yapamayıp engellendiklerinde enerjilerini boşaltamaz ve öfkeleri artarak inatlaşmaya başlarlar.

Sendromun çözüme ulaşması yine biz yetişkinlerin elinde. Bu süreçte onlarla inatlaşmamaya özen göstermek gerekiyor. Örneğin; mevsimi olmayan bir kıyafet giymek istediğinde, yemek yedirme ve yatma zamanlarında inatlaşmak yerine dolaplarında mevsime uygun kıyafetleri bulundurup diğerlerini kaldırabilir ve 2 kıyafet göstererek onun fikrini sorabilir, yemekten hoşlanmadığı yemeğin yanına sevdiği bir yemeği koyabilir ve uyku öncesi zamanı onla birlikte geçirebilir, sevdiği kitabı ona okuyabiliriz. Ayrıca uzmanlar, gün içinde açık havaya çıkıp koşmalarını ve tüm enerjilerini atmalarına izin vermenizi öneriyor.

2 yaşındaki bir çocuk meraklıdır. Öğrenme sistemi; koklama, elleme, dokunma ve tatmadır. Bu davranışlarına tehlike yaratmadığı sürece izin vermeliyiz. Çocuk farkındalık geliştirir ve ileride kendine güveni olan bir çocuk olarak büyür. Çocuğunuza karşı her zaman sabırlı, hoşgörülü, sevgi dolu ve yaratıcı olun. Beraber geçirilen kaliteli ve eğlenceli zaman çok önemlidir ancak zamanı geldiğinde sınır koymayı, tutarlı ve kararlı olmayı sakın göz ardı etmeyin.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *