«
  1. Anasayfa
  2. Kadın Hastalıkları
  3. Kadınlarda Sıkça Görülen İdrar Kaçırma ve Sebepleri

Kadınlarda Sıkça Görülen İdrar Kaçırma ve Sebepleri

idrar kaçırma

40 yaş üstü kadınların daha çok karşılaştığı problemlerden olan idrar kaçırmanın çeşitlerine göre nedenleri de farklıdır. Fazla sayıda yapılmış doğumlar ve zor doğumlar idrar yolunun son bölümü olan üretranın dengesinin bozulmasına neden olur. Bu dengenin bozulmasıyla birlikte mesane yani idrar kesesi kasılıp idrar dışarı atmak ister, bu durumda son idrar yolu olan üretra, eğer dengeli ve stabil ise idrar tutulabilir. Fakat üretra oynak hale gelmiş ise hasta idrarını tutmaz ve kaçırır. Hapşırma sırasında, yataktan kalkarken, öksürürken idrar kaçabiliyor. Vajinal muayene sonrası bu hastalara teşhis koymak çok kolay. Bu kaçırma olayı “stres inkontinans” olarak adlandırılıyor. Basit bir ameliyat ile idrar yolunun altına hamak tarzında bir şey yerleştirerek tedavi etmek mümkün.

Diğer idrar kaçırma türü ise belli bir yaşın üzerindeki kadınlarda ve menopoz sonrasında meydana gelmektedir. Eğer altında başa bir neden yoksa, idrarın geldiğini anlamayıp yetişememe durumu olan bir idrar kaçırma türüdür. Aşırı aktif mesane olarak adlandırılmaktadır. Teşhisi koymak için hastada omurilik veya beyin problemi olup olmadığına bakılması ve araştırılması gerekmektedir. Herhangi bir sebep bulanamazsa aşırı aktif mesane tanısı konulur ve ilaç tedavisine başlanır. Eğer hasta ilaçlara direnir ve bu tür idrar kaçırma kasların kalitesini ciddi şekilde bozarsa idrar kesesine botoks uygulamak gerekebilir. Bu işlem, idrar kesesinin bir duvarı bırakılarak diğer duvarın felç edilme işlemidir. Bu işlemle hasta 1 yıl kadar rahat eder ve idrar kaçırma problemi yaşamaz.

idrar kaçırma

Diğer kaçırma türü özellikle kadın doğum ameliyatlarından sonra idrar yolunun yaralanmasıyla mesaneden çıkan idrarın, idrar yolu yerine vajinaya akmasıyla meydana gelir. Bu rahatsızlığa fistül adı verilmektedir. İdrarın vajinaya akmasıyla birlikte hayat kalitesi yüksek oranda bozulmakta ve enfeksiyon, koku oluşmasına sebep olmaktadır. Bu tür durumlarda hastalara cerrahi müdahale yapılarak bir takım yamalar ile %100 başarı sağlanmaktadır.

Daha az görülen diğer bir kaçırma türü ise çocukluk çağı hastalığı olan anomalilerdir. Bu tip hastalarda, böbrekten çıkan idrar yolu mesaneye açılması gerekirken vajinaya açılır. Ebeveynler bunu idrar kaçırma sanmaktadırlar. Bu tip vakalarda tedavi için idrar yolunun yerinin ameliyat ile değiştirilmesi gerekir.

Bu rahatsızlık için önceden alınabilecek en önemli önlem doğru bir spor hayatıdır. Pelvis diye adlandırdığımız leğen kemikleri arasında kalan boşluklar vardır. Bu pelvis kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Fizik tedavi uzmanlarının yaşlara göre önerdiği birtakım egzersizlerin yapılması güçlenme için önemlidir. Östrojen kaybıyla birlikte menopoz sonrası kas zaafiyeti ve vajinal kuruluk meydana gelmektedir. Kurumayla birlikte vajina dengesini kaybeder. Tedavisi için ameliyat veya botoks ile düzeltme yapılmaktadır.

Toplumuzda kadınlar idrar kaçırma olayını yaşlanmanın bir parçası olarak görmektedir. Kadınların çoğu bu durumu normal karşılamakta ve bu idrar kaçırma sorunu ile beraber yaşamaya devam etmektedir. Fakat idrar kaçırma yaşlanmanın getirdiği bir sorun değildir ve tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızılıktır. İdrar kaçırmanın en önemli iki şekli; Sıkışma (urge) tipi idrar kaçırma ve Stres tipi idrar kaçırmadır.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *