«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Gözlerinizi Kaşımadan Önce Bir Kez Daha Düşünün

Gözlerinizi Kaşımadan Önce Bir Kez Daha Düşünün

keratokonus

Gözlerimizin en hassas organlarımız olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Kimi zaman yanma ve kaşıntı gibi sorunlar gözlerinizde oluşabilir. Alerjik bir takım hastalıklar da sıklıkla gözleri etkileyerek sulanma, kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi belirtilere yol açabilir.

Bu gibi durumlar karşısında gözlere uzun süre ve bastırarak yapılan kaşıma ve ovalamaların korneada şekil bozukluğuna sebep olabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanları, özellikle alerjisi olanların gözlerini kaşımamaları ve ovalamamaları konusunda uyarıyor.

Keratokonus hastalığında erken teşhis oldukça önemli. Aksi durumda kornea nakli gibi bir takım sonuçlar doğabiliyor.

Kaşıntı ve alerji sonucunda sürekli gözün ovalanması ve kaşınması bakın nelere yol açıyor…
Gözün sürekli kaşınması, ovalanması sonucu korneadaki kollagen lifler uzar, gevşer ve zayıflar. Bu durum korneada şekil bozukluğu, incelme ve görme merkezinde aşağı kaymaya yol açar. Buna keratokonus hastalığı denir. Keratokonus ilerleyici bir hastalıktır. Hastanın gözlük dereceleri sürekli değişir, astigmat oluşur, numaraları artar, hastalar sık sık gözlük değiştirmek zorunda kalsa bile yeni gözlüklerle de çok net göremezler.

göz

Keratokonus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Ağırlıklı olarak astigmat artışı,
  • Gözlük numaralarının hızla ilerlemesi,
  • Net görememe ve bulanıklık,
  • Açıklanamayan ışık hassasiyeti ve hayalet imajlar,
  • Gözlük numarası sık değiştiği halde net görememe,
  • Erken teşhis için ileri teknoloji gerekmektedir.

Keratokonusta hastalık ilerleyici olduğu için erken teşhis oldukça önemlidir. Hastalığın teşhisinde topografi denilen kornea haritaları çekilmektedir. Hastalığın ilk belirtileri korneanın arka yüzünde ortaya çıktığı için sadece korneanın ön yüzünü gösteren haritalar ile erken bulgular fark edilemeyebilir. Bu sebeple korneanın hem ön hem de arka yüzünü değerlendirme imkanı sağlayan ileri teknoloji topografi cihazlarını kullanmak gereklidir

KORNEA NAKLİ GEREKEBİLİR!
Kornea, göz için en önemli tabaka olduğundan net görüşte kritik bir rol oynar. Keratokonus hastalığı korneayı etkilediğinden hastada ilerleyici astigmata neden olur. Erken evrede yakalanması durumunda crosslinking (CCL) veya korneal kollagen çapraz bağlama adı verilen ameliyatla hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün. Ancak teşhiste geç kalınması durumunda hastalık çok ilerlediğinden ve kornea çok inceldiğinden kornea nakli gerekebilir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *