«
  1. Anasayfa
  2. Anne Çocuk
  3. Çocuklarda Bağışıklık Sistemi ve Önemi

Çocuklarda Bağışıklık Sistemi ve Önemi

bağışıklık sistemi

Çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve tüm hastalıklara karşı dirençli olmaları için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları gerekir. Bağışıklık sistemi için anne sütünün önemi oldukça büyüktür. Vücut hücrelerini çok iyi tanıyan bağışıklık sistemi hücreleri, çocukların vücuduna yabancı bir madde girdiği taktirde onları yok etmek için çalışmaya başlar.

Bağışık sisteminin bozukluğu birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğu için bağışıklık sisteminin korunması ve güçlü tutulması gerekir. Doğuştan bağışıklık sistemi hastalığı olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir.

Bağışıklık sisteminin çalışma sistemi vücuda giren mikroplara karşı savunma oluşturmasıdır. İlk olarak devreye giren savunma hücreleri olarak adlandıracağımız kanımızda olan akyuvarlardır. Yabancı maddeleri ve mikropları bu akyuvarlar yok eder. Uyanık durumda olan bu sistem sürekli çalışır.

Bağışıklık Sisteminin Yardımcıları

  • Aşılar;

Aşılar çocukların bağışıklık sistemleri için önemli destekleyicilerdir. Çocukların bağışıklık sistemini zayıflatacak bir çok hastalıktan korunmalarını sağlayan en önemli faktörlerin başında aşı gelir.

  • Anne Sütü;

Bağışıklık sisteminin en büyük yardımcısı şüphesiz anne sütüdür. Anne sütü bir bebeğin gelişimi ve güçlü bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Çok sayıda protein ve enzim anne sütünde bulunur. Bebeklerin mikroplardan korunmasını sağlayan anne sütü olduğundan bebeklerin sağlığı için ilk 6 ay anne sütü verilmesine özen gösterilmelidir.

  • Dengeli Beslenme;

Altı aydan sonar çocuklara ihtiyaçları kadar yağ (özellikle omega 3), mineral, vitamin, protein, karbonhidrat ve su verilmesi gerekir.

Bağışıklık sistemleri bakımından sorun yaşayan çocukların hastalanabilme olasılıkları da yüksektir. Tekrarlanan ateş ve ateşli hastalıklar başlıca belirtilerdir. Uzun süre meydana gelen ateş, halsizlik, iştah kaybı, gelişme ve büyüme gerilikleri meydana gelir. Bitmeyen öksürük, akciğer ve orta kulak enfeksiyonları, ishalli hastalıklar ve ağızda pamukçuk görülür.

Hastada meydana gelen belirtilerin ortadan kaldırılması, hastanın korunması ve tamamen tedavi edilmesi amacıyla bağışıklık sistemini gösteren testler yapılmalıdır. Bağışıklık sistemi hastalıkları kalıcı ve geçici olabilir. Önemli olan; çocukların sağlıklı büyümelirini sağlamak, antibiyotik, vitamin ve mineralleri gerekli olmadığı zaman vermemektir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *